ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ

hespérides

Είκοσι επιστήμονες από έξι διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) ταξιδεύουν με το επιστημονικό πλοίο BIO Hespérides στην Ανταρκτική.

Η αποστολή μας είναι η μελέτη του πυθμένα του Νότιο Ωκεανού κοντά στην Ανταρκτική. Ο βυθός περιλαμβάνει ιζήματα (κόκκους άμμου και ιλύς, απολιθώματα, κλπ.) τα οποία αποτελούν ένα μητρώο καταγραφής των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (ζέστη, κρύο, παρουσία ή απουσία πάγου κλπ) κατά τη διάρκεια της απόθεσής τους. Οι πληροφορίες  αυτές μας δίνουν την δυνατότητα να ξανά γράψουμε ένα προς ένα τα κεφάλαια από το βιβλίο της ιστορία του πλανήτη μας και να βελτιώσουμε τις προβλέψεις μας για τις μελλοντικές αλλαγές (κλιματικές, γεωλογικές επικινδυνότητες κλπ.).

bioΓια την μελέτη μας χρησιμοποιούμε τεχνικές και εξοπλισμό που βρίσκονται πάνω στο πλοίο ή σύρονται πίσω από αυτό. Δεν υπάρχει λόγος να βουτήξουμε στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής. Παρόλα αυτά χρειάζεται να διασχίσουμε περιοχές με παγόβουνα και θαλάσσιο πάγο, μεγάλες φουρτούνες ώστε να φτάσουμε στην περιοχή μελέτης μας: Στο βόρειο τμήμα της Ανταρκτικής Χερσονήσου. Σε αυτό το blog, θα σας εξιστορούμε τις επιστημονικές μας δραστηριότητές, τη ζωή στο πλοίο και άλλες ενδιαφέρουσες εμπειρίες.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s